Emma anbefaler: mine 4 favoritbøger om menstruation
Indeholder reklamelinks
Det kommer ud af dit underliv ca. en gang om måneden, men hvor meget ved du egentlig om menstruation, når det kommer til stykket? Personligt har jeg lært meget ved at stille mig selv det spørgsmål og læse en masse bøger om menstruation. Lige fra hvad blodet egentlig består af (det er ikke “rigtigt” blod som resten af det, der er i din krop!), til hvor meget p-piller påvirker menstruationscyklussen (meget).
Faktisk er det gået hen og blevet lidt af en hobby for mig at lære så meget som muligt om min krop og alle de bemærkelsesværdige og fantastiske ting, den er i stand til. Derfor læser jeg alt, hvad jeg kan komme til af litteratur på området. Man skulle måske ikke tro det, men der findes efterhånden flere gode bøger om menstruation!
Her er mine for tiden største favoritter i tilfældig rækkefølge ⬇️
#1: Periods Gone Public: Taking a Stand for Menstrual Equity, Jennifer Weiss-Wolf (2017)
Jennifer Weiss-Wolf er, foruden forfatter og jurist, ledende fortaler i menstruationsdebatten og grundlægger af organisationen Period Equity, som kæmper for bedre rettigheder for alle menstruerende. Med andre ord er forfatteren bag denne bog lidt af en bad ass inden for menstruationsaktivismen.
I bogen Periods Gone Public fremlægger Jennifer Weiss-Wolf en række eksempler på, hvor menstruerende og deres rettigheder - i hvert fald indtil for nylig - er blevet overset. Lige fra hjemløse kvinder til kvindelige indsatte i de amerikanske fængsler til working moms og high school piger. I den forbindelse taler Jennifer Weiss-Wolf om “menstrual equity”. I bund og grund betyder menstrual equity, at alle, der menstruerer, bør have samme rettigheder som dem, der ikke bløder en gang om måneden. På den måde har Jennifer Weiss-Wolf et særligt blik for menstruation som en hæmsko for demokratisk deltagelse, som er ret interessant.
Med bogen slutter Jennifer Weiss-Wolf sig til den offentlige debat om menstruation, som for alvor har taget fart over de seneste to-tre år. Hele bogens første afsnit handler således om optakten til “the year periods went public” (år 2015. Not shit. Cosmopolitan erklærede faktisk året for menstruationens år!). Bogen indeholder både en kort historisk gennemgang af menstruation i USA, stribevis af fakta og anekdoter fra det 21. århundrede, beskrivelser af forfatterens møde med blandt andre Arunchalam Muruganantham (bedre kendt som Padman), et blik på lovgivningen i USA, som den ser ud lige nu, samt en række bud på de ændringer, forfatteren mener, der skal til, før vi kan opnå period equity.
Bogen er derfor et godt sted at starte, hvis du ikke kender så meget til menstruationsdebatten i forvejen og gerne vil have et udgangspunkt for de mange ting, der rører sig i den verden lige nu.Periods Gone Public kan købes hos Saxo her. Linket er et reklamelink, som betyder, at vi får en lille kommission for det salg, der genereres gennem linket 💖
#2: Gennemblødt, Sine Cecilie Laub og Maja Nyvang Christensen (2016)
I 2016 løb menstruationsbogen Gennemblødt med alle overskrifter herhjemme. For ikke nok med, at der nu fandtes en bog om menstruation på dansk, gik det pludselig også op for danskerne, at der var noget, der hed freebleeding. Hvor skønt det end lyder, betød det desværre også, at skrækken for blodplettede sofahynder tog lidt af spotlightet fra den ellers fine bog, de to seje kvinder Maja Nyvang Christensen og Sine Cecilie Laub havde skrevet i forlængelse af deres speciale om menstruation.
Men dårlig omtale er bedre end ingen omtale, som man siger. I hvert fald blev bogen Gennemblødt heftigt debatteret på de sociale medier. Ja, selv Pia Kjærskaard deltog i debatten, hvor hun argumenterede for, at død og penge altså er større tabuer end blodet i trusserne…
I mit tilfælde blev bogen mit første møde med menstruation i en aktivistisk kontekst. Derfor var jeg også selv en anelse kritisk, da jeg læste Gennemblødt første gang. Ligesom Pia og mange andre, der ikke vidste synderligt meget om emnet, blev jeg ved med at tænke: “der er da ikke noget problem her”. Men ligesom de andre bøger på listen kommer vi ikke udenom, at forfatterne bag Gennemblødt kan deres stof! Efter endt læsning måtte jeg simpelthen konstatere, at forfatterduoens grundige analyse af diskursen omkring menstruation fik mig big time.
Bogen serverer mange gode eksempler på, hvordan diskursen om menstruation - primært gennem reklamer - har været med til at fodre vores opfattelse af menstruation som noget skamfuldt og tabubelagt. Derudover berører Gennemblødt emner som udflåd, PMS, menstruationsaktivisme, og menstruationskunst. Alt sammen med et glimt i øjet og mange finurlige sprogblomster som for eksempel »kemikalier i kussen« og »tage bindet fra munden«. Den dag i dag er jeg stadig hooked.
Gennemblødt kan købes hos Saxo her. Linket er et reklamelink, som betyder, at vi får en lille kommission for det salg, der genereres gennem linket 💖
#3: It’s Only Blood, Anna Dahlqvist (2016)
En anden fantastisk bog på listen finder vi i Sverige, hvor journalisten Anna Dahlqvist i 2016 udkom med bogen Bara Lite Blod. For nylig udkom den så på engelsk, og da jeg skamfuldt men accepterende af min egen mangel på sproglige skills godt vidste, at jeg aldrig ville komme igennem bogen på originalsproget, slog jeg til og købte den engelske udgave i stedet.
I bogen følger vi Anna Dahlqvist på hendes rejser til blandt andet Indien, Uganda og Bangladesh, hvor menstruation for mange er en seriøs udfordring i forhold til at leve et normalt liv med lige adgang til blandt andet arbejde og uddannelse. Anna Dahlqvists journalistiske tilgang til problemstillingen rammer et soft spot hos mig, da jeg selv er uddannet journalist.
Hendes måde at veksle mellem malende scener ”i marken” og hardcore fakta er spot on og ren guf for både øjet og læselysten. På den måde bliver It's Only Blood nærmest en blanding af skøn- og faglitteratur med lige dele farverig prosa og knivskarp journalistik. Den forsøger ikke at omvende eller belære med løftet pegefingre, men beskriver blot den virkelighed, som alt for mange kvinder rundt om i verden desværre stadig oplever. Derfor tog det heller ikke mange dage, før jeg var nået igennem bogen. Jeg forsvandt mildest talt ind i den.
Ligesom Periods Gone Public benytter It’s Only Blood lejligheden til at belyse nogle af de stærke kvinder (og mænd), som arbejder for at bryde tabuet og fjerne skammen forbundet med menstruation. På den front er der også meget opløftende læsning for pengene, hvilket kun er et plus!
Netop disse mange menneskelige karakterer og det vidunderlige sprog, der beskriver dem, er det, som får It’s Only Blood til at skille sig ud fra de øvrige bøger på listen her. Jeg kan derfor på det varmeste anbefale bogen til dig, der interesserer dig for emnet, men som måske ikke er helt klar på en hardcore udlægning af tal og undersøgelser fra menstruationens verden.
It's Only Blood kan købes hos Saxo her. Linket er et reklamelink, som betyder, at vi får en lille kommission for det salg, der genereres gennem linket 💖
#4: Kundskabens Frugt, Liv Strömqvist (2015)
Der er altså noget med Sverige, når det kommer til stemmer, der råber højt i menstruationsdebatten - og jeg er vild med det. Derfor er fjerde og foreløbigt sidste bog på listen selvfølgelig også fra Sverige. Guldklumpen her er skrevet af tegneserieskaber og radiovært Liv Strömkvist og hedder Kundskabens Frugt. Og så er det den eneste bog på listen, som er en såkaldt graphic novel, en tegneserie for voksne. Hverken før eller siden mit møde med denne bog har jeg været særlig begejstret for graphic novel-genren. Men med Kundskabens Frugt må jeg dog gøre en stor, fed undtagelse…
I bogen belyser Liv Strömkvist med den vildeste humor, hvordan kvindens køn gennem tiden har været underlagt helt igennem hul i hovedet forestillinger skabt af mænd. Forestillinger, som for en stor dels vedkommende stadig eksisterer i forskellige grader den dag i dag. For eksempel den ret så forsimplede idé om, at kvindens underliv i bund og grund er et hul med det ene formål at skulle rumme en mands lem. Eller at menstruation er urent (i nogle kulturer ligefrem farligt!).
Selvom informationerne i Kundskabens Frugt potentielt kan få sindet i kog, er der altså lattergaranti for pengene. Og hvis jeg skal være helt ærlig, så er Kundskabens Frugt måske den bog på listen, der har leveret allerflest aha- og wtf-oplevelser. Mange af de historiske fakta er helt nye for mig, for eksempel at John Harvey Kellogg, manden der opfandt cornflakes, var læge og gjorde sig skrækkeligt umage for at forhindre kvinder i at onanere (ikke direkte menstruations-info, but still).
Samme år som Kundskabens frugt udkom, modtog Liv Strömqvist meget velfortjent Dagens Nyheters kulturpris 2015 for sin evne til at skildre det kvindelige køn på uforlignelig vis. Jeg kan derfor kun anbefale én ting: læs den!
Kundskabens Frugt kan købes hos Saxo her. Linket er et reklamelink, som betyder, at vi får en lille kommission for det salg, der genereres gennem linket 💖