Den store guide til menstruationsprodukter
Dette blogindlæg indeholder affiliatelinks (markeret som reklamelinks), som betyder, at jeg får en lille kommission for hvert salg, der går gennem linksene. Derfor markerer jeg blogindlægget her som reklame. Holdningerne i blogindlægget er dog helt mine egne.
Bind, tamponer, menstruationskopper og nu også menstruationstrusser. Markedet for menstruationsprodukter er i kraftig vækst, og det kan i den grad mærkes på et stigende antal produkter henvendt til os menstruerende.
I 2020 rundede det globale marked for produkter til personer med cyklus 37,20 milliarder dollars. På trods af en global pandemi forventes markedet at vokse til yderligere 54,52 milliarder dollars i 2028.
Det er lidt af en omvæltning taget i betragtning af, at innovationen i produkter til menstruerende stort set har stået stille i flere årtier. Menstruationsbindet, som vi kender det i dag, så dagens lys omkring slutningen af 1800-tallet, og den første kommercielle Tampon - Tampax - blev patenteret i 1933. Op gennem årene har vi set, hvordan bind fik vinger og lim på bagsiden, og tamponen fik sig et indføringshylster. Men den helt banebrydende innovation har altså ladet vente på sig.
I dag er det muligt at finde en del flere muligheder på hylderne end de klassiske bind og tamponer, som mange af os er vokset op med. I denne guide præsenterer jeg dem alle én for én, så du forhåbentlig kan finde lige netop den metode til at håndtere din menstruation, der passer bedst til dig.
Pssst! Du kan også se en live demonstration af hvert enkelt produkt i denne video, hvor jeg fortæller mere om de forskellige menstruationsprodukter ovre hos Femina.
Menstruationsbind til engangsbrug
Det klassiske, hvide engangsbind er typisk der de fleste starter, når de får deres første menstruation. Det er forholdsvis nemt at have med at gøre, især hvis man er på farten og ikke har adgang til et toilet med håndvask. Mange benytter sig også af engangsbindet, hvis det af den ene eller anden grund ikke er muligt at bruge andre metoder. Fx er det ikke alle, der kan bruge kop eller menstruationstrusser, enten pga. fysiske, mentale eller økonomiske forhold.
Med et øget fokus på bæredygtighed er der samtidig kommet flere bind, som er lavet af grønnere materialer end de gamle kendinge fra Libresse og Always - fx Bambus, som engangsbindene fra Flo (reklamelink) er lavet af.
Du kan også finde økologiske engangsbind, der er lavet af økologisk bomuld, som altså er dyrket naturligt og ikke er behandlet med skadelige pesticider og andre kemikalier. Jeg bruger selv dem fra Ginger Organic (reklamelink) og Natracare (reklamelink), som er uden klorin, parfume og plastik, og som samtidig lader den sarte hud i intimområdet ånde.
Genbrugelige menstruationsbind
Er du glad for bind, men savner du et mere bæredygtigt alternativ, findes der genbrugelige bind, som kan vaskes og bruges igen og igen. De genbrugelige bind er langt fra nogen ny opfindelse, men i de senere år har de vundet større popularitet på grund af den store mængde affald, som man hvert år kan spare ved at skifte de klassiske engangsbind ud med nogle i stof.
Ligesom med engangsbindene er der efterhånden en del forskellige at vælge imellem, når det kommer til genbrugelige bind. Du kan både få dagsbind, natbind og trusseindlæg, og priserne starter fra omkring 50 kroner pr. bind. Både design og materiale varierer desuden fra mærke til mærke, så hvis du ikke synes om det første bind, du prøver, kan det være en idé at prøve dig lidt frem.
Jeg er personligt glad for de genbrugelige stofbind fra HeartCups samarbejde med RealRelief (reklamelink), da bindene efter min erfaring ikke kun har den bedste sugeevne, men også er fremstillet med en selvrensende teknologi, der betyder, at eventuelle infektionsfremmende bakterier ikke kan overleve i bindet, selvom det kun vaskes i koldt vand.
Tamponer til engangsbrug
Er du derimod mere til at bruge tampon, er der heldigvis også mange fine, økologiske alternativer på markedet. Selvom det ofte koster lidt ekstra at skifte til de økologiske tamponer, er det en god idé - ikke kun for miljøet og de arbejdere, der høster bomulden, men også for dit underliv. Konventionelt dyrket bomuld kan nemlig indeholde en række kemikalier, herunder rester af klor, tungmetal og sprøjtemidlet glyphosat, som er under mistanke for at være kræftfremkaldende.
En test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi i 2016 viste, at to ud af 11 tamponer solgt i Danmark indeholdt rester af uønsket kemi. Dog lød konklusionen i testen, at mængden i begge tilfælde var så lav, at det ikke gav anledning til bekymring fra forbrugerrådets side.
Hvis du af den ene eller anden grund alligevel gerne vil skifte til 100 % økologiske tamponer til engangsbrug, så er Natracare (reklamelink) og Ginger Organic (reklamelink) begge gode bud. I den lidt mere festlige ende, rent indpakningsmæssigt, er der de økologiske tamponer fra Flo (reklamelink), der pynter fint på badeværelseshylden.
Selvom de ikke er økologiske, har jeg også selv tidligere benyttet de probiotiske tamponer af mærket Ellen, der indeholder gode mælkesyrebakterier, som bidrager til vedligeholdelsen af den vaginale pH-værdi.
Genbrugelige tamponer
Måske du læste rubrikken her og tænkte: “Genbrugelige tamponer? Virkelig?!” og til det kan jeg blot svare “virkelig”. Udvalget er ganske vist ikke ret stort herhjemme, men jeg har valgt at inkludere de genbrugelige tamponer på listen her for at skabe opmærksomhed omkring, at der findes mange flere metoder til håndtering af menstruationsblod end de fleste er klar over.
Så hvad går de ud på, de genbrugelige tamponer? Det er egentlig slet ikke så hokuspokus, som det måske kan lyde. Hos mærket ImseVimse (reklamelink) får du en “klassisk” tampon i 100 % økologisk bomuldsstof, som indføres og bruges som en almindelig tampon til engangsbrug, og som kan sidde i op til fem timer. Eneste forskel ud over “holdbarheden” er, at den skal kogevaskes og tørres, når du har brugt den, for derefter at kunne tages i brug igen.
Et andet bud på en genbrugelig tampon finder du i natursvampen, som er en levende organisme, der vokser på havbunden. Du kender den måske bedst som den lidt eksklusive, brune badesvamp, der bliver dejlig blød, når den fugtes under bruseren, men flere bruger den faktisk også som en naturlig tampon.
Natursvampen, som du bl.a. kan købe her (reklamelink), skal bare klippes til den ønskede størrelse, hvorefter den kan fugtes og sættes op i skeden. Den skal skylles og vrides for blod med jævne mellemrum, men virker ellers ganske som en almindelig tampon. Når du er færdig med at bruge natursvampen, skal du blot sørge for at skylle den for rester af blod, koge den i 10 minutter og lade den tørre helt, før du pakker den væk indtil næste blødning. Svampen har en samlet holdbarhed på 3-6 måneder, så det er vigtigt, at du skifter den ud, når den begynder at blive mør.
Bløde tamponer
En anden tamponvariant, som jeg gerne vil inkludere på listen her, fandt jeg første gang på hylderne i et tysk supermarked. Det er de såkaldte Soft Tampons, som er fremstillet i polyurethan (forkortet PUR), der er et blødt, syntetisk svampemateriale.
Svampen er uden snor og indføres med fingrene i skeden, hvor den absorberer menstruationsblodet ligesom en almindelig tampon. Et af de helt store salgsargumenter ved de bløde tamponer (herunder natursvampen) er, at de, modsat almindelige tamponer, efter sigende kan bruges under (penetrations)sex uden at efterlade et større rengøringsarbejde med lagner og eventuelle håndklæder, der skal vaskes fri for blodpletter.
Hos Sinful finder du bløde tamponer fremstillet i PUR i to varianter, nemlig de runde Beppy soft tampons (reklamelink) og de ergonomisk formede Joydivision soft tampons (reklamelink). Begge slags er beregnet til engangsbrug og skal derfor smides ud, når du er færdig med at bruge dem.
Menstruationstrusser
Menstruationstrusser er præcis, hvad navnet hentyder til. Nemlig et par trusser du kan have menstruation i, og som du blot skyller fri for blod og giver en tur i vaskemaskinen, før du kan bruge dem igen.
De smarte menstruationstrusser har fået mere og mere opmærksomhed i løbet af de sidste par år, hvor en stigende efterspørgsel på bæredygtige menstruationsprodukter har fået flere virksomheder til at kaste sig over trusserne med indbygget sugeevne. Ifølge Google kan man da også se en kraftig vækst på søgetermen “menstruationstrusser” i Danmark, hvor der indtil 2020 stort set ikke var blevet søgt på emnet endnu.
Rent praktisk virker menstruationstrusserne ved at have et absorberende lag i bunden, som suger menstruationsblodet, præcis som et bind ville gøre det. På den måde kan man sige, at menstruationstrusserne virker som en slags friblødning, hvor du kan nøjes med at bløde direkte i trusserne uden at skulle bekymre dig om et separat produkt til at opsamle eller suge blodet.
Danske AllMatters, der tidligere hed OrganiCup, lancerede for nylig deres take på en menstruationstrusse, som både føles og ser ud som almindelige trusser. Et andet bud på en simpel, men effektiv menstruationstrusse kan findes hos det britiske mærke WUKA (en forkortelse for Wake Up & Kick Ass), som i Danmark forhandles hos Natural Living.
Er du mere til blonder, når du bløder, kan du naturligvis også få menstruationstrusser i mere feminine designs. Jeg bruger bl.a. de fine blondetrusser fra franske Chantelle (raklamelink), som forhandles hos Magasin.
Menstruationstrusser kan maskinvaskes, men må som hovedregel ikke vaskes over 40 grader (nogle mærker skriver 30 grader - jeg anbefaler altid, at man læser vejledningen til det enkelte produkt grundigt inden brug). Skyllemiddel og tørretumbling frarådes også, da begge ødelægger de materialer, der giver menstruationstrusserne deres absorberende effekt.
Menstruationskop
Menstruationskoppen kræver efterhånden ikke nogen større introduktion. Den lille kop slog igennem i Danmark i midten af 2010’erne og er siden blevet et yndet alternativ til de klassiske bind og tamponer, særligt blandt unge, bevidste forbrugere - og med god grund! Menstruationskoppen, der er et lille, klokkeformet bæger - typisk fremstillet af medicinsk silikone - kan nemlig genbruges i helt op til 10 år, og en enkelt menstruationskop kan derfor spare miljøet for en hel masse affald og ikke mindst pengepungen for rigtig mange penge.
Menstruationskoppen foldes efter én af de mange foldemetoder og indføres i skeden, hvor den sidder og opsamler menstruationsblodet i op til 12 timer (eller indtil koppen er fuld). Når koppen så er fuld, skal den blot tømmes ned i toilettet eller håndvasken og kan indføres igen.
I Danmark har AllMatters (tidligere OrganiCup) (reklamelink) siddet tungt på markedet med deres udvalg af bløde kopper i ufarvet silikone, men der findes faktisk en del flere, hvis man af den ene eller anden grund måtte ønske en anden type menstruationskop.
Jeg har selv haft glæde af Lunette menstruationskoppen (reklamelink), som er produceret i Finland og fås i flere forskellige farver. Den er lidt fastere i det sammenlignet med OrganiCup og kan derfor være en hjælp, hvis man oplever, at koppen har svært ved at folde sig ud efter indsætning.
Et andet godt bud på en lidt fastere kop kan findes hos danske HeartCup (reklamelink), der med deres “active” model tilbyder en hård kop til dig, der har en stærk bækkenbundsmuskulatur eller af andre årsager oplever at bløde ved siden af med andre menstruationskopper (pletblødning ved brug af menstruationskop er nemlig et tegn på, at koppen ikke har foldet sig ordentligt ud, og en årsag til det er ofte en stærk bækkenbund).
Andre brands, der tilbyder menstruationskopper i Danmark, tæller Satisfyer (reklamelink) (ja, dem der har lavet den populære vibrator!) og Vivag (reklamelink). De fleste mærker er fremstillet i silikone, men der findes også enkelte i naturgummi, hvis man er mere til det, heriblandt menstruationskoppen fra Hevea (reklamelink).
Menstruationsdisk
Det sidste produkt på listen er endnu ét, der indtil videre ikke er så kendt herhjemme, men som ikke desto mindre fortjener en special mention her. Det drejer sig om den såkaldte menstruationsdisk, der i form og udseende på mange måder minder om et pessar.
Menstruationsdisken er en cirkelformet disk fremstillet i enten medicinsk silikone eller medicinsk polymer, og som virker ved at indsamle blodet dybt i skeden (der hvor skeden er bredest, lige under livmoderhalsen - modsat en menstruationskop, der sidder længere nede i skeden). Med undtagelse af formen virker en menstruationsdisk præcis som en menstruationskop ved at opsamle blodet i skeden.
Disken findes både i en engangsudgave og en bæredygtig, genbrugelig udgave. I Danmark er det imidlertid kun lykkedes mig at finde menstruationsdisken hos én forhandler, nemlig Rossmann, der i 2021 åbnede en dansk webshop, hvor du kan få fingrene i en menstruationsdisk i medicinsk silikone fra mærket Intimina.
Har jeg glemt et menstruationsprodukt i guiden? Så skriv til mig på instagram :) Tak fordi du læser med og støtter mig ved at benytte linksene i blogindlægget her!